75 Maddede Kahve Hakkında Bilmedikleriniz


75  Maddede Kahve Hakkında Bilmedikleriniz


1-Ortalama miktarda bir çikolata 30 mg. kafein içerir. Buna karşın 1 fincan kahvede 100-150 mg. kadar kafein vardır.  
2- Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak kahve içenlerde, kahve içmeyenlere oranla üçte bir daha az astım belirtileri görülür.
3-Kaliforniya Üniversitesi'nin bilimsel bir çalışmasında bir fincan kahveden yükselen buharın üç portakaldakine eşdeğer miktarda kanseri ve kalp krizini engelleyen antioksidanlar çıkardığı belirtilmiştir.
4-İnsan vücudu üzerine yapılan çalışmalarda, insan vücudunun verilen süre içinde 300 miligram kafein emebileceğini belirtilmiştir. Bu yaklaşık 4 fincan kahve demektir. Bu miktardan fazlası vücuttan atılır, daha fazla uyarılmaya sebep olmaz.  Ayrıca insan vücudu, sistemdeki kafeinin %20'sini 1 saat içinde harcar.
5-Dünyada en popüler içecek kahvedir. Yılda 400 milyar fincan kahve tüketildiği bilinmektedir.
6- Kahve konusunda oldukça hassas olan Bethoveen, kahve hazırladığında bir fincan için 60 kahve tanesi kullanırdı.
7-1800'lerin sonuna kadar, insanlar kahvelerini mısır patlatma araçları ve ocak üstü kızartma tavaları ile evlerinde kendileri kavururlardı.
8-Amerika'nın kurulduğu yıllarda, kahve genelde yemek arasında veya akşam yemeğinden sonra tercih edilirdi.
9-Koyu kavrulmuş kahvelerde orta kavrulmuşlara oranla daha az kafein bulunmaktadır.  Kahvenin kavrulma süresi arttıkça daha fazla kafein yandığı gözlemlenmiştir.
10-Bir kahve tohumu ekildiğinde, meyvesinin tüketim için ürün vermesi beş yıl alır.
11-Türkler, 14. yy'da kahve tanelerini öğütmeye ve kavurmaya başladılar ve 300 yıl kadar sonra dünya çapında kurulan pazarlarda kahvenin ana dağıtıcısı haline geldiler.
12-Afrika'nın bazı bölgelerinde insanlar çiğ kahve tanelerini su ve baharatla ıslatarak şeker gibi çiğnerler.
13-1680'lerde Fransız bir doktor sütlü kahvenin tıbbi amaçlarla kullanılmasını tavsiye etmesiyle sütlü kahve popüler oldu.
14-Kahwa kelimesi Arapça'da şarap anlamına geldiğinden kahve, Avrupa'da ilk olarak Arap şarabı olarak tanındı.
15-Jamaica Blue Mountain genellikle dünyanın en iyi kahvesi olarak kabul edilir.
16-Dünya kahve tüketimi sıralamasında Japonya üçüncüdür.
17-Avustralyalılar, 1940 yılından itibaren çaydan %60 daha fazla kahve tüketmektedirler.
18-16. yy'da Türk kadınları, kocaları ailenin kahve kabını dolu tutmayı başaramazlarsa onlardan boşanıyorlardı.
19-İskandinavya 11.97 kilogramla dünyada kişi başına yıllık kahve tüketiminde en yüksek orana sahip ülke iken kahveleriyle dünyaca ünlü İtalya'nın yıllık kişi başına düşen kahve tüketimi ise sadece 4.54 kilogramdır.
20- Kahve çekirdeklerinden kafein çıkarılıp decaf kahve üretildikten sonra, artık kafein ilaç şirketlerine satılmaktadır.
21-Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra ve soğumaya başladığında, çıkan buharda yaklaşık 700 kimyasal madde bulunur.
22-Bir Arap kahve ağacı, toprağa ve iklime bağlı olarak yılda 5.44 kilograma kadar kahve üretmektedir.
23-Bazı yeşil kahve çekirdekleri yıllarca saklanabilir. Bu çekirdekler düzgün saklandıkları takdirde yıllandıkça daha kaliteli olduklarına inanmaktadırlar.
24-1700'lerin sonundaki ilk Fransız kahvesinden önce, kahve, Avrupa'da sokak satıcıları tarafından Arap tarzında satılmaktaydı. Günümüzün sokakta satış yapan espresso arabalarının öncüleridir Araplardır.
25-Kafein, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin yasaklı maddelerindendir. İdrarlarında her bir mililitre için 12 mikrogramdan, yani yaklaşık 5 fincan kahveden fazla kafein bulunan atletler Olimpiyat oyunlarından atılabilmektedirler.    
26-Turunçgiller yüzlerce yıl boyunca kahveye eklenmiştir.
27-Tıbbi olarak kahve kullanımı, İngiltere'de 1600'lerde hem en yüksek ve hem de en düşük derecesine ulaşmıştır. Tuhaf tıbbi makinelerle yapılan kahve ve sıcak tereyağı, bal ve sıvıyağı karışımları hastalar için tedavi yöntemiydi. Kısa süre sonra ise sonra ulusal içecek olarak çay kahvenin yerini aldı.
28-Kahve çekirdekleri, sıcaklıktan, toprak yapısından, yükselti, yağış, kuruluk ve toplandıklarındaki olgunluk seviyelerinden etkilenmeleri bakımından şarap yapılan üzümlerle benzemektedirler.
29-Kahve genelde 204 C ile 218 C arasında kavrulur. Bu süre uzadıkça daha kavruk hale gelir. Kavurma süresi genelde 10 ile 20 dakika arasında olmalıdır.
30-Kahve 3 kritere göre değerlendirilir: Çekirdek kalitesi (Yükselti ve Türler), Hazırlama kalitesi ve Çekirdeğin büyüklüğü.
31-Kahve ticari olarak dünya çapında kahve kemerinde yer alan 45'in üzerinde ülkede yetiştirilmektedir.
32-Kahve her tatla iyi bir şekilde karışır ve aslında bu yüzden bu kadar popülerdir.
33-Kahve çuvalları çoğunlukla kenevirden yapılır. Yeşil kahve çekirdekleriyle dolduğunda yaklaşık 60 kg. ağırlığında olur. Bir kahve çuvalı 600,000'den fazla kahve çekirdeği ile dolar.
34-Kahve ağaçlarının yaprakları dökülmez ve 4,7 metreden fazla uzayabilirler. Ancak kahve çekirdeklerinin toplanmasını kolaylaştırmak amacıyla 2.44 metre civarındayken budanırlar.
35-Kahve ağaçları kendi kendilerine polen yayabilirler.
36-Kahve ağaçlarında, yasemin ve portakal arasında çok hoş kokulu, kısa ömürlü beyaz çiçekler açar. Açan bu çiçekler yaban mersini büyüklüğünde kahve meyvelerini oluşturur. Ticari bir toplama yapmak 4 veya 5 yılı bulur.
37-Kahve kokusu bira ve meyve yağı kokusu ile birlikte “en çok fark edilebilir 10 koku” ulusal listesindedir.
38-Dünya'da ticari mal olarak kahve petrolden sonra ikinci sıradadır.
39-Ticari olarak tatlandırılmak üzere, kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra 38 C'de kısmen soğutulurlar. Sonra, kahve çekirdeklerinin gözenekleri açıldığında ve tatlandırıcılar için daha emici bir duruma geldiğinde tatlandırıcılar eklenir .
40-         Kahve çekirdeklerini ultra ince olarak öğütme ve kaynar suda pişirme “Türk Kahvesi” olarak bilinir. Türkiye'de, Yunanistan'da ve Türk Kahvesinin sunulduğu her yerde hala bu şekilde yapılmaktadır .
41-Tatlandırılmış kahveler, özellikle kahve çekirdeklerinde kullanılmak üzere yaratılan tatlandırıcılı yağların kavurma sürecinden sonra eklenmesiyle oluşturulur.
42-Büyük Frederick şampanya ve biraz hardalla kahvesini içerdi.
43-Sert Çekirdek, kahvenin 1.500'ün üzerinde bir yükseklikte yetiştiği anlamına gelmektedir.
44-Buzlu Kahve Japonya'da 1945 yılından bu yana popülerdir.
45-İtalya'da espresso günlük hayatta o kadar temel bir yere sahiptir ki, fiyatları hükümet tarafından düzenlenmektedir.
46-Japonya'da kahve satan dükkanlara Kissaten denir.
47-14. Yüzyılda, Araplar kahve bitkileri yetiştirmeye başladılar. Arap bölgesinde ticari olarak ilk yetiştirilen ve çekirdekleri toplanan kahve Yemen limanı yakınlarında çıkmıştır.
48-1763 yılında, Venedik'te 200'ün üzerinde kahve dükkanı olduğu bilinmektedir.
49- Tüm kahve tatlandırıcıları arasında İrlanda kreması ve fındık en popüler olanlarıdır.
50-Yüksek dozda kahve öldürücü olabilir. 4 saatte 100 fincan kahve normal bir insanı öldürebilir.
51-Modern kahve yapma metotlarında su sıcaklığı 90-95 C olmalıdır.
52-1 Ekim Japonya'da resmi Kahve Günü'dür.
53-Çok kavrulan kahve çekirdekleri kavurma sürecinde kolaylıkla yanıp tutuşabilirler.
54-Yaklaşık 450 gram kavrulmuş kahve, olgunlaştıklarında normalde elle toplanan 2.000 Arabica kahve çekirdeği demektir. Her bir meyve iki çekirdek içerir.  450 gr kavrulmuş kahve yapmak için 4000 Arabica çekirdek gerekir.
55-Arabica Etiyopya'da hala yabani olarak yetişen orijinal bir kahve bitkisidir. Arabica kahve ağacı yaprak dökmez ve yabanileri 4 ile 6.10 metreye kadar büyüyebilir.
56-Kahveyi ilk yapanların Araplar olduğuna inanılır.
57-Kahvenin kokusu ve tadı, kahve özü, coffeol veya kahve yapı olarak adlandırılan sıvımsı özünün küçük taneleri sonucunda oluşmaktadır.
58-İtalya'da kahve pişirme işiyle meşgul olanların ortalama yaşı 48'dir ve bu iş oldukça saygın bir iştir.
59-Amerikalı bir yetişkinin yıllık ortalama kahve tüketimi 100 litre, yani 400 fincanın üzerindedir.
60-Kahve filtresi, 1908'de Alman bir ev kadını olan Melitta Benz tarafından, öğütülmüş kahveyi filtrelemek için teneke bir kutuyu kurutma kağıdıyla kapladığında icat edilmiştir.
61-Bir kahve çekirdeği ilk hasadını 5 yıllık iken verir. 5 yıl sonunda 15-20 yıl boyunca sürekli üretir.
62-Avrupalılar kahvelerine çikolatayı ilk kez 1600'lü yıllarda eklemişlerdir.
63-İlk kahve içicileri olan Araplar, kahvelerini pişirirken  baharatlarla tatlandırmışlardır.
64-İlk ticari espresso makinesi İtalya'da 1906 yılında üretilmiştir.
65-Paris'te kahve için ilk kafe 1689 yılında açılmıştır.
66- Fransız filozof Voltaire'in bir günde 50 fincan kahve içtiği söylenir.
67-Tüketiciler için hazır bulunan kahvenin çoğunluğu farklı çekirdeklerin karışımıdır.
68-'Capuccino' kelimesi 16.'da türetilen, birçok türetmenin sonucudur. 1525'den sonra ortaya çıkan Capuchin keşiş sınıfı, Reformist Avrupa'ya Katolikliği geri getirmede önemli rol oynamıştır. İtalyanca ismi, uzun sivri uçlu başlıktan veya cappuccinodan, bu sınıfın geleneksel olarak giydiği kukuletadan gelmektedir. Capuccinonun Fransız versiyonu ise İngilizcedeki capuchinden gelen capuccindir. Italyanca'da capuccino süt ve kremayla karıştırılmış veya üzerine süt veya krema konmuş espressoyu tanımlamak için kullanılır. Çünkü kahvenin rengi Capuchin keşişlerinin geleneksel kıyafetini andırır. İngilizcede capuccino kelimesinin ilk kullanılışı 1948'de San Fransisco ile ilgili bir çalışmada kaydedilmiştir. Aynı zamanda, kahvenin keşişlerin cüppeleri gibi koyu olduğu ve tepesinin de keşişlerin kafasını andırdığına dair bir söylenti de vardır.
69-İngilizler kahve seçimleri haricinde hemen hemen her konuda sofistike insanlardır. Hala hazır kahveye kaynamış su dökerek içmektedirler.

70-Yüksek rakım ve zengin volkanik topraklarla birlikte az yağmur, kahvenin yavaş yetişmesini, ancak tadının zengin ve tatmin edici olmasını sağlar.
71-Kahvenin ilk kez Etiyopya'da içildiği söylenmektedir. Etiyopya kahvelerinin bir kısmı vahşi doğada yetişen ağaçlardan toplandığı için özeldir.
72-Yemen kahvesi Moka ilk ekilen kahvelerdendir ve adını Yemen'deki Moka Limanı'ndan alır.
73- Moka kahvesi Kızıldeniz çevresindeki dağlarda geleneksel şekilde yetişmektedir.
74-Kahvedeki ekşilik, yani asitide kahvenin geldiği yer, kahve ağacının türü, kahve çekirdeklerinin kavrulma biçimi ve kahve demlerken kullanılan yönteme göre değişir.
75-Espresso basınç kullanılarak yapılan bir kahvedir. Ocak üstü espresso cezvesi veya espresso makinasi ile yapılır. Öğütülmüş kahvenin içinden sıcak basınçlı su geçirilir ve sonuçta sert bir kahve elde edilir. Miktarı daha az olmasına rağmen kafein oranı normal bir fincan filtre kahveye eşittir.


Kahve Makinesi Servisi








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lavazza Crema E Aroma Espresso çekirdek kahve

Ice Mocha Nasıl Yapılır?

Filtreler ne işe yarar? Kahve filtreleri ile ilgili herşey!