Kahve İçmenin 8 Yanlış Yolu...






1. Kahvenizi buzdolabında muhafaza etmeyin. Belki eskiden granül veya öğütülmüş kahveyi buzdolabında saklıyordunuz. Ancak kahve çekirdeklerini asla buzdolabında saklamamalısınız. Çünkü kahve çekirdeklerinin soğuk olması demleme yönteminden çıkan sonucu etkileyecektir. En uygun olanı kahve çekirdeklerini  valfli bir pakette veya hava almayan cam bir kavanozda saklamaktır.

2. Öğütülmüş kahve tercih etmeyin. Kahveden en iyi tadı, aromayı ve kokuyu almak istiyorsanız kahvenizi çekirdek olarak satın alıp içmeden öğütmeli ve en fazla 15. dk. içinde demlemelisiniz. Bu şekilde aromalar korunmakta ve kahvenizin tadı ve kokusunda belirgin bir fark olmaktadır. Taze çekilmiş Türk kahvesinin kokusunu düşündüğünüzde ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

3. Kahvenizin nasıl kavrulduğunu gözardi etmeyin. Kahvenin kavurma profili o kahvenin tadını, sertliğini ve asiditesini belirleyen en önemli faktördür. Dolayısı ile dark roast, yani çok kavrulmuş kahve ile light roast, yani az kavrulmuş kahve arasında çok fark vardır. Starbucks, Cafe Nero gibi zincir kahve dükkanlarının genellikle daha koyu bir kavurma profili olduğunu; buna karşın 3.dalga kahvecilerin ise çekirdekleri daha az kavurmaktan yana olduğunu unutmayın.

4. Kahvenize süt eklerken soya sütü tercih etmeyin. Soya sütü ve kahve bileşimi kahvenin asiditesi ve Ph değerini etkilemektedir. Soya sütü yerine badem sütü tercih etmeniz kahvenizi daha lezzetli kılacaktır.

5. Kaynar su kullanmayın. Hiçbir demleme yönteminde kaynar su kullanmayın. Kahvenizin yanmaması ve acı tatların çıkmaması için su sıcaklığı 90-95 derece olmalıdır. Termometreli bir su ısıtıcınız yoksa, su kaynadıktan yaklaşık 1 dk. Sonra suyu kahvenizin üzerine dökün.

6. Kahve- su oranını kafanıza göre yapmayın. Kahve su oranı damak tadınıza göre değişse de uygun olan, her bir gram kahve için 15 ila 18 ml. su kullanmaktır. Bu sebeple kahve demlerken gram hassasiyetli bir tartı kullanmak çok önemlidir. Ancak ölçü kaşığınızın ne kadar kahve aldığını biliyorsanız tartınız olmasa da standardı yakalamanız zor olmayacaktır.

7. Filtre kağıdınızı kuru olarak kullanmayın. Kahveyi filtre kağıdına dökmeden önce sıcak su ile mutlaka ıslatın. Bu kahvede kâğıt kokusu çıkmasını önleyecektir. Ayrıca filtre ve demleme ekipmanınız da ısınmış olacağı için demlediğiniz kahvede uygun sıcaklığı yakalamanız daha kolay olacaktır.

8. Metal kaşık veya karıştırıcı tercih etmeyin. Mümkünse ahşap bir kaşık veya karıştırıcı kullanın. Metal tadı ve kokusunun sıcak su ile birlikte kahvenize karışmasını istemezsiniz.



www.kahveciniz.com                              www.kahveciniz.com.tr


www.kahvekahve.com                           www.kahvemakineleri.com


www.renklerevi.com                                     www.kafematik.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lavazza Crema E Aroma Espresso çekirdek kahve

Ice Mocha Nasıl Yapılır?

Filtreler ne işe yarar? Kahve filtreleri ile ilgili herşey!