Kahve Hakkında Ne Nedir?

Bazen kahve dükkanlarına gittiğimizde veya bir restoranın kahve menüsünde birçok çeşit kahve görürüz. Ama neyin ne olduğunu bilmediğimiz için bırakın sipariş vermeyi, kahvenin adını telaffuz etmeye korkarız. Ve kendimizi en bilindik ve klasik kahvelerden birini seçmek zorunda hissederiz.

Bu problemi bir nebze olsun çözmek için "Ne Nedir?" yazısını hazırladık.

Light Roast /  Medium Roast /  Dark Roast nedir?

"Roast" kelimesi kavurma anlamına gelmektedir. Kahve çok kavrulup koyu bir renk aldığında dark roast; az kavrulup açık bir renk aldığında ise light roast olur. Bu ikisinin arasında açık kahverengi bir renkte olduğunda ise Medium Roast olmuş olur. Ancak "Dark roast kahveler serttir" diye bir kural yoktur. Kavurma profiline göre değişir.

Espresso nasıl telaffuz edilir?        

İtalyanca bir kelime olan espresso, presslemek anlamına gelir. Zira bu kahve, basınç kullanılarak üretilen bir kahvedir. Ancak genellikle "expresso, ekspresso" demek suretiyle yanlış telaffuz edilir. Halbuki yazıldığı gibi okursanız aslına daha yakın bir telaffuz olur: Espresso!

Espresso bazlı kahve nedir?

Espresso bazlı kahveler temelde 1 ölçü (shot) espresso üzerine eklenen su, buharda köpürtülmüş süt, süt köpüğü ve/veya aromalı şuruplar eklemek suretiyle yapılan kahveli içeceklerdir. Lattecappucinoamericanoflat white vb. espresso bazlı kahvelere verilebilecek örneklerdir.

Latte nedir?

Latte İtalyanca'da süt anlamına gelir. Dolayısıyla herhangi bir içeceğin isminde bu kelime varsa bilin ki içinde bol miktarda süt vardır. Mesela Caffe Latte denilen içeceğin içinde kahve oranı süt oranından çok daha azdır. Ünlü bir içecek olan Chai Tea Latte ise Chai çayının üzerine eklenen bol miktarda sütten oluşur. Lattelere bazen aromalı şuruplar da eklenir.

 

 

Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. 

 

     Önceleri Arabistan Yarımadasında  kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir. 

     Orta Amerika ve Brezilya menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir.

 

 

www.kahveciniz.com

 

www.kahvekahve.com

 

www.kahveciniz.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lavazza Crema E Aroma Espresso çekirdek kahve

Ice Mocha Nasıl Yapılır?

Filtreler ne işe yarar? Kahve filtreleri ile ilgili herşey!