Kahvemin Neyi Eksik?

Kahve ile ilgili herkesin bilmesi gerekenler

Konu kahveyse, demlemek sadece işin yarısıdır. Kaliteli, iyi kavrulmuş çekirdekler bile yanlış demleme yapıldığında çok kötü bir tat verebilirler. Nefis bir fincan kahvenin anahtarı, kahve demlemenin dört esas temeline dayanır: oran, su, öğütme ve tazelik.

ORAN

Oran, yani kahve ve su oranı, kahvenin aromasının ortaya çıkmasında etkilidir. Oran iyi ayarlanırsa zengin, aromatik ve dengeli bir tat ortaya çıkacaktır. Çok az kahve kullanmanız halinde acımsı; çok fazla kahve kullanmanız halinde ise tat olarak zayıf ve ekşimsi bir kahve içmek durumunda kalabilirsiniz.

Temel Olarak: Bizim önerimiz her 180 ml su için 2 yemek kaşığı kahve kullanmanızdır.

İpucu: Daha yumuşak içimli bir demleme tercih ederseniz, yukarıdaki oranı kullanıp daha sonra sıcak su ile kahvenizi biraz daha seyreltebilirsiniz. Böylelikle, kahvenizin aromalarını koruyarak daha yumuşak bir kahve elde etmiş olursunuz.

SU

Kahvenin %98’i sudur. Bu yüzden iyi bir fincan kahve için kaliteli su kullanmanız gerekir.

Temel Olarak: Taze ve berrak bir su kullanın. Suyu kaynadıktan 1 dakika kadar sonra kahvenin üzerine dökün. Suyun sıcaklığı 90 -95°C arasında olmalıdır.

İpucu: Demleme için arıtılmış su idealdir, ancak maden suyu gibi sulardan olmamalıdır. Arıtılmış suların da Ph değeri ve içerisindeki mineraller çok önemlidir. Bazı arıtılmış sular da kahveye acı tat verebilirler.

ÖĞÜTME

Öğütme boyutu kahvenin su ile ne kadar süre temasta bulunacağına ve ne kadar aromanın ortaya çıkacağına etki eder. Çok ince öğütülmüş kahve acı bir tat verebilir. Çok kalın öğütülmüş kahve ise eksi bir tat ile sonuçlanabilir.

Temel olarak: Uygun öğütme boyutu demleme yöntemine göre değişecektir:

• Press için kalın

• Damlama için orta

• Pour-over için ince

• Espresso için ekstra ince

İpucu: Kahvenin aromasını ve tadını korumak için demlemeden hemen önce öğütün. Çekirdek kahvelerin öğütülmüş kahveye göre yüzey alanı daha fazla olduğu için hava ile teması daha azdır.

TAZELİK

Kahvenin aromaları zamanla ortadan kalkar, güneş ışığı, ısı, soğuk, nem ve diğer yiyeceklerin kokularından korunmalıdır.

Temel Olarak: Kahvenizi asla buzlukta veya buzdolabında saklamayın. Buradaki nem kahvenize siner ve kahvenizin aromasını bozar.

Demlemeden Önce: Hava ve ışık geçirmeyen bir kapta saklayın. Ve 1 hafta içinde tüketin.

Demlendikten Sonra: Sıcaktan uzak bir karafta saklayın ve asla tekrar ısıtmayın.

İpucu: Paketi açılmamış kahve 34 haftaya kadar saklanabilir. En iyi tat ve aroma için, paket açıldıktan 1 hafta içinde tüketmeniz tavsiye edilir.

#oran #kahve #kahve #kahveciniz #temel #

 

 

 

Kahve Makinesi Servisi

 

http://www.kahveciniz.com/

 

http://www.kahvekahve.com/

 

http://kahvecilerim.com/


http://www.renklerevi.com/

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lavazza Crema E Aroma Espresso çekirdek kahve

Ice Mocha Nasıl Yapılır?

Filtreler ne işe yarar? Kahve filtreleri ile ilgili herşey!