Kahve çekirdeği yenebilir mi?

Kahve çekirdeği yenebilir mi?
 

Soru: Sitenizde gezindim ama kahve çekirdeğinin çekirdek olarak tüketilmesi sonucu yarar veya zarara rastlamadım. Bu nedenle sormak isterim ki çikolata kaplı kahve çekirdeklerinin vücuda verdiği zarar nedir? Günden en fazla kaç tane tüketilebilir? Kalorisi, kafein değeri nedir?

Yanıt: Kahvenin çekirdek olarak tüketilmesi ya da içecek olarak tüketilmesi arasında teorik olarak fark yok. Belki bilirsiniz; Arap yarımadasında kahvenin fırınlanarak kullanılma yöntemi bulunmadan önce uzun yıllar kahve, yeşil hali ile pişirilmeden ekmek ve diğer yiyeceklere katık olarak hazırlanıp tüketilmiş. Dolayısı ile çikolata kaplı çekirdekte bir sorun yok. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta, bazen kahve çekirdeği yemek, demir eksikliği anemisinin belirtisi olabiliyor. Niye o zaman kahveyi çekirdek olarak tüketmiyorsunuz derseniz; çekirdek çok aromatik, sert ve uzun süren kalan bir lezzete sahip ve pişirme işlemleri aromatik özelliklerini ön plana çıkartırken, fırınlanmış çekirdek oldukça sert bir tada sahip. Bu da çok tercih edilen bir şey değil. Kahve ile ilgili kalori ve kafein bilgileri çekirdek üzerinden değil de, kahve ile yapılan içecekler üzerinden verilmekte. Kaloriye bakarsanız çekirdeğin kalori miktarı sıfıra yakın ancak içecek haline gelip de üzerine şeker, süt, krema vb. eklenince kalori artıyor.  Kafein içeriği ise çekirdekten çekirdeğe değişmekte ise de genellikle çekirdeğin %1-1,4’ü kafein içeriyor. Arabica çekirdekler Robusta ’ya göre daha az kafein içermekteler. Bir bardak espresso (30 ml) 40 mg kafein içeriyor (yaklaşık 7 gram kahve). 1 kap Nescafe (instant kahve) 60-80 mg kafein içeriyor. Genellikle günlük kafein alımının 250 ml’yi geçmemesi önerilmekte. Ayrıca kahve çekirdeği ne kadar çok fırınlanmış ise kafein içeriği o kadar çok azalmakta. Decaf çekirdeklerde kafein oranı ise %0.02 yani bir kap decaf kahve 2-4 mg kafein içermekte

Kahve nasıl saklanmalı?
 

Kahveyi uzun süre saklamak zor. Çünkü oksijen ile temas ettiği sürece içindeki kimyasal maddeler okside olmaya ve bozulmaya başlıyor. Bazı temel kurallar var:

1. Çekirdek olarak, çekmeden saklamak ve her içişte taze çekmek doğru

2. Kullandığınız kabın kapağı çok sıkı kapanıyor olmalı yani hava almamalı. Bu biraz zor, yurtdışında içerdeki havayı boşaltan sistemleri olan kaplar bile var ama işe yarıyor mu bilmiyorum,

3. Özellikle çekirdek kahveyi buzdolabında saklayın diyenler çok ancak buna karşı görüşü olanlar da var. Ben, eğer uzun sure kullanmayacaksam buzdolabında saklıyorum.

4. Annem hep kahve kabının içine nemini alsın diye pirinç atar veya küp şeker koyar?

Galiba en iyisi kahveyi az alıp, hızla tüketmek.

 

. Bazı makinaları Türkiye'de bulmak zor ancak site işe yarayabilir. Ben Cimbali ev tipi (Domus) kullanıyorum. Gayet memnunum, geçenlerde bölümdeki odama bir Krups yarı-otomatik aldım. İlginçtir, çok iyi krema yapıyor ancak kahve tadı biraz yavan. Aslında, bu web sayfasında deneyimlerimizi paylaşsak hoş olabilir.

 

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvekahve.com

www.kahvecilerim.com

www.caykahvemakinasi.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lavazza Crema E Aroma Espresso çekirdek kahve

Ice Mocha Nasıl Yapılır?

Filtreler ne işe yarar? Kahve filtreleri ile ilgili herşey!